2013. május 2., csütörtök

Ballagás Pannonhalmán, 2013


Túl vagyunk  legkisebb gyermekem, Álmos fiam ballagásán. Négy évig "pannonhalmi szülő" lehettem.

Van országunkban egy iskola, ahol  az okítás távol a világ zajától, a magasban,  Ég és Föld között egyensúlyt keresve zajlik. Lehetőségeiben és örökségében páratlanul ideális helyszín. Magyarország legősibb tanulmányi műhelye egyidős a 996-ban alapított apátsággal.
Szemléletében és napi gyakorlatában  számomra egy példamutatóan modern komplexum .

Hálám és anyai lelkesedésem túláradó. Egyetlen és legfőbb evidens forrása a fiam, aki olyan lett, és az lett, aki.
Nehéz volt egykoron a kezét elengedni, de ma már látom, hogy önzőség lett volna magam mellé láncolni őt, megfosztva  azoktól az élményektől és lehetőségektől, amik Pannonhalma ezer éves falai között vártak rá.

A ballagás méltó és stílusos lezárása volt az elmúlt négy esztendőnek. Nem lehet elválasztani az itt töltött évek történéseitől, a sok-sok apró és elemi itteni mindennapitól.
A ballagáson is büszke anyuka voltam. Büszkeséggel töltött el most is, amit láttam. Egyenes gerincű, tartásos fiúkat,tiszta tekinteteket. Megrendültséget, egységet, közösséget, barátságokat.
Hihetetlen, hogy egyszer próbálták el a ballagást, akkora volt az összhang és a rend. Belülről jött . Keresem, próbálgatom a jelzőket...ez itt egy "boldog" iskola.

A ballagás utáni családi ebéden azt kívántam magamban, hogy szeretném megélni legalább egy fiú unokám ballagását  ugyanezen a helyen majd nagymamaként. És most már megértem, hogy ami itt elkezdődik, nehéz azt megszakítani; családi hagyományt teremt a jó tapasztalat.

Anyukaként köszönöm a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumnak, szerzeteseinek és tanárainak ezt a valóban életre szóló élményt !


Hanna lányom fotói :

  
 Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése